welkom in siebengewald hertogdom kleef stadt goch gemeente weeze schepenbank afferden schenk van nydeggen gemeente bergen provincie limburg hertogdom gelre/gulik
Sevengewalt - Zevenghewaet
De Geschiedenis van Siebengewald

Grenzen: Grensbeschrijving Afferden/Goch uit 1552: een kaart

Uit dezelfde periode als het grensverdrag is ook een kaart overgeleverd, die zich bevindt in het Landesarchiv NRW in Duisburg. Deze is gedateerd op 1547 (boek Van de Brand, pag. 44), dus uit de periode van de strubbelingen tussen Dirk van der Lippe gen. Hoen als Heer van Afferden en het Ambt Goch.
Op een van de vorige pagina's zagen we dat ook Ferbers kopie van de grensbeschrijving uit 1436 uit die tijd (1540) stamt. Het lijkt alsof men in Afferden met die beschrijving een flinke claim in het omstreden gebied wilde vastleggen, die zowel Siebengewald als het het Pleeseveld omvatte. In 1552 is dat laatste bevestigd, maar Siebengewald is uitdrukkelijk aan het Ambt Goch toegekend.

De kaart is sterk verkleind t.o.v. het origineel, en toch zo groot afgebeeld dat er nog wat te herkennen is. Hij is vanuit Gochs perspectief getekend, met het westen boven. Aan de bovenrand loopt de Maas. Daaonder zijn de Maasduinen beeldend weergegeven, en daar weer onder de Leygraaf en de Eckeltsebeek.
In het midden staat twee maal Heyde, en daaromheen de grens van Afferden, ingekleurd met een geel-groene rand. Midden-onder is ook het Grote Pleeseveld geel omrand. Daar links boven ligt Siebengewald binnen een stippellijn, duidelijk niet bij Afferden horend. De oostgrens van Afferden wordt gemarkeerd met een aantal woningen, die ook in de grensbeschrijving genoemd worden. Rechts in het midden is het Nieuw Erf te herkennen, met twee boerderijen.
Een ontcijfering verschijnt als men met de muis over een tekst gaat.