welkom in siebengewald hertogdom kleef stadt goch gemeente weeze schepenbank afferden schenk van nydeggen gemeente bergen provincie limburg hertogdom gelre/gulik
Sevengewalt - Zevenghewaet
De Geschiedenis van Siebengewald

De Kleefse kadasterkaarten van 1732 - 1737: Asperden

De kadasterkaart van het deel van Asperden dat aan Siebengewald grenst is opnieuw uitgegeven door Aymans. Zonder de namen van de gebruikers van de percelen, maar die zijn aan de hand van het origineel wel te achterhalen. Enkele zijn hieronder ingevuld. In het algemeen blijkt dat alle boerderijen in de hele omtrek akkers en weiden hadden liggen.
De overzichtskaart is hieronder in twee gedeeltes weergegeven. Het noordoosten is boven, de Gaesdonck ligt rechts, de Vrij links. We beginnen met het linker deel, van de Vrij tot aan het Pleese Veld.


Geheel links, bij de Vrij, zien we de Vor(t)kamp, die we dus kunnen identificeren in de grensbeschrijving van 1552. In 1817 staat er 'Op de Fortakker'.
Daar de namen van de boerderijen wat moeilijk leesbaar zijn, worden ze in het witte gedeelte herhaald, in de volgorde op de kaart. De eerste twee, Barthen en Ellinghausen, moeten Ter Porten en G(J)ennekenshoff uit oudere beschrijvingen zijn. De naam Ter Porten is later, tot nu toe, weer gebruikt.
Ter hoogte van Pleesenhof, bij de Flierayseweg, begint Siebengewald. Daar ligt ook het 'halve maantje' dat bij Siebengewald (hier 'Seevengewalt') gerekend wordt. De Blumenthal Hoff ligt, ook nu nog -onder de naam Schanz-, aan de Kendel.
Het witte gedeelte rechtsonder is het Kleine en Grote Pleese Veld.

Het rechter gedeelte toont de omgeving van het Grote Pleese Veld, met drie boerderijen. Een Gaesdonckse Hoff, Vechelen Hoff, en een van 'Richter Heucklums Erben', de naam die we op de vorige pagina zagen als eigenaar van Diebels Hoff in Siebengewald.
Op de kaarten van 1817 liggen er in het Pleese Veld twee boerderijen, de Kendelhof en Lindhoven. Bij de herindeling komen deze net in Pruisen te liggen.