Straat- en buurtnamen
In 1955 zijn in Siebengewald de adressen met straatnamen en huisnummers ingevoerd. Voor die tijd werden huizen aangeduid met een nummer, dat voorafgegaan werd door een C (A was Heijen, B Afferden, D Bergen enz.).
Voor sommige straten waren eerder wel namen in gebruik, die in 1955 toch geen ingang vonden. De Grensweg werd Augustinusweg, de Schoolstraat Processieweg, Koestraat werd Beekheuvel.
Hiernaast staan de meeste straat- en buurtnamen die in de oude Siebengewaldse geschiedenis een rol spelen en op de pagina's met oude vermeldingen gebruikt worden.
Zoals we zullen zien heette de oudste buurtschap
Plees, dat als zodanig niet meer bestaat. Het lag aan beide zijden van de huidige grens, ten noorden van wat nu het dorp Siebengewald is. Er was geen kerk, wel een (al lang verdwenen) Antoniuskapel. De Augustinusweg, van de Gaesdonck in noordwestelijke richting, werd vroeger Pleesedijk of Pleese Straat genoemd. Ook de naam Hassumerdijk is nog gebruikt, en zoals we al zagen: Grensweg. Die laatste naam wordt nu gebruikt voor de weg langs de grens ter hoogte van de Belt.
Augustinus komt natuurlijk van de paters Augustijnen, die in 1404 vanuit Goch de hoeve Gaesdonck betrokken. De naam is ook wel in gebruik geweest is voor de buurt bij de grensovergang, waar de Gaesdonck later een Augustinushof had.
De
Gochsedijk heette in 1817 Bleijbeeksche Straat en is van oudsher de straat van Goch via Bleijenbeek naar de Maas bij Afferden. Oorspronkelijk liep de weg over het terrein van de Gaesdonck, maar in 1423 is hij op verzoek van het klooster omgelegd langs de zuidkant. Vandaar de twee knikken in de weg, in Siebengewald en ten oosten van het klooster.
De aftakking naar Bergen is pas in de 19de eeuw (1863) aangelegd, waardoor de Drieangel ontstond. Voor die tijd liep de weg van Bergen naar Goch via de Murseltseweg tot aan de Eckelt, stak bij Beekheuvel de grens over en volgde dan de Ervelensteg. Zie Grenzen> 1817> kaarten> 522-532.
Kreeftenheide heette de buurtschap die nog het meest samenvalt met het huidige dorp. De naam gaat terug tot 1346, als een Willam Greyf uit Goch een deel van de ontginning Siebengewald in zijn bezit krijgt. De Greyfse "slag" werd weer Greyfseheide, en werd Kreeftenheide.
De
Processieweg heette voor 1955 wel Schoolstraat, naar de school die op de hoek met de Pleesedijk lag. In 1954 is de school verplaatst, zodat een nieuwe naam voor de hand lag.
De
Boterdijk dankt zijn naam aan de boterfabriek die enige tijd bestaan heeft. Later lag hier het gebouw van de Boerenbond, maar ook dat is inmiddels verleden tijd.
De
Schenckendijk -het Siebengewaldse deel heet nu Koek(k)oek- dankt zijn naam aan de familie Schenk van Nydeggen, Heren van Afferden en bewoners van Bleijenbeek, die via deze dijk droog hun hoeve Flieray konden bereiken. De weg van Flieray naar Plees heet
Flierayseweg. Ook de
Vrij behoorde tot de heerlijkheid Afferden.
De
Nieuweweg is inderdaad een nieuwe weg, die pas na 1945 (met de lineaal) aangelegd is. Het noordelijke deel heet Beltweg, naar de oude buurtnaam aldaar.
De
Pannenweg is genoemd naar een pannenbakkerij ter plaatse.
De
Baalsedijk leidde niet alleen naar Baal (Barle op oude kaarten), maar verbond Bleijenbeek met Weeze en de heerlijkheid Hertefeld aldaar.