welkom in siebengewald hertogdom kleef stadt goch gemeente weeze schepenbank afferden schenk van nydeggen gemeente bergen provincie limburg hertogdom gelre/gulik
Sevengewalt - Zevenghewaet
De Geschiedenis van Siebengewald

De omgeving: Weeze en Hertefeld

De naam Hertefeld (Hertevelt) valt al bij de eerst bekende vermelding vam Siebengewald, in 1326. In dat jaar regelen de graven van Kleef en Gelre het gezamenlijke bestuur van Weeze. In 1229 verkregen de graven van Gelre Weeze van het klooster Lorsch, maar in 1322 verkopen de Hertefelds hun heerlijkheid (niet hun huis) aan graaf Diederik van Kleef, die ook voogd was namens het klooster te Xanten. Dit maakte een regeling over het bestuur en de rechtspraak noodzakelijk, met de rol van de plaatselijke heren van Hertefeld. Zij worden genoemd als onder andere "waytgreve" (waldgraaf) van het Zevenghewaet (zie onder Naam). Dat is dan een moerassig gebied dat zich vanaf Plees en Flieray in zuidelijke richting uitstrekt. Diederik van der Straten, heer van Hertefeld in 1346, is de grote organisator (en begunstigde) van de ontginning korte tijd later, in 1346 (zie onder Inwoners vroeger). Als in 1473 Weeze geheel onder Kleefs bestuur valt, als onderdeel van het Amt Goch, wordt Siebengewald genoemd onder de daarbij horende gehuchten.
Het lijkt er dus op dat Siebengewald van de 14de eeuw tot en met de Franse tijd aan Weeze gekoppeld is geweest, ondanks dat het door Hülm en Afferden van de rest van Weeze (Helsum) afgesneden raakte.
Helaas is het archief van Weeze door brand verloren gegaan, zodat we verder weinig details weten over de relatie Weeze-Siebengewald.
Er is een merkwaardige onderbreking als in 1492 Hertog Jan van Kleef Johan Schenk van Nydeggen, heer van Afferden, beleent met de heerlijkheid Siebengewald. Niet alleen is dit de enige keer dat Siebengewald als heerlijkheid genoemd wordt, de belening schijnt ook zonder gevolgen gebleven te zijn.

Het huis Herteveld bevindt zich in Weeze, tegenover de kerk aan de andere zijde van de Niers. Links een detail uit een ets van Jan de Beyer uit 1743. Er is nu -sinds 1945- slechts een ruïne van over, maar enig herstel heeft al plaatsgevonden. De nazaten van de laatste Hertefelds zijn na de Tweede Wereldoorlog uit het oosten van Duitsland teruggekeerd.
Hun verhuizing daar naar toe was een direct gevolg van de overgang van Kleef naar het huis Brandenburg in 1614. Als protestantse edelen namen zij een aparte positie in bij de protestantse Brandenburgers. Jobst Gerhard van Hertefeld krijgt in 1649 de rechtspraak over Weeze en de daarbij horende dorpen, waaronder Siebengewald. Hij leent de keurvorst 90.000 Taler en krijgt daarvoor verscheidene bezittingen in Brandenburg en Oost-Pruisen, waar hij opvallend genoeg weer met ontginningen aan de slag gaat. Naam en titel gaan in 1854 over op de naaste verwanten, een graaf zu Eulenburg, waarvan dus de nazaten als graaf zu Eulenburg-Hertefeld na 1945 naar Weeze terugkeerden.
Binnen het gebied van Weeze stonden (staan nog steeds) naast Hertefeld nog twee adellijke huizen, Kalbeck en Wissen. Bovengenoemde Diederik van der Straten was in 1330 beleend met Kalbeck, en deze familie heeft ook slot Wissen uitgebouwd.
Van Kalbeck zijn geen relaties met Siebengewald bekend, van Wissen wel. Tenminste met Plees, huis Ter Porten in het bijzonder, waarvan regelmatig als eigenaren de heren van Loë (Loh) genoemd worden. Deze familie bewoont het kasteel van 1461 tot heden, inmiddels als Graaf van Loë.

Hertefeld in 2003, met links op de achtergrond de nu bewoonde bijgebouwen.