welkom in siebengewald hertogdom kleef stadt goch gemeente weeze schepenbank afferden schenk van nydeggen gemeente bergen provincie limburg hertogdom gelre/gulik
Sevengewalt - Zevenghewaet
De Geschiedenis van Siebengewald

Grenzen: Grensbeschrijving Afferden/Goch uit 1552: een kaart

Uit dezelfde periode als het grensverdrag is ook een kaart overgeleverd, die zich bevindt in het Hauptstaatsarchiv Düsseldorf. Deze is gedateerd op 1547 (boek Van de Brand, pag. 44), dus uit de periode van de strubbelingen tussen Dirk van der Lippe genoemd Hoen als Heer van Afferden en de autoriteiten van het Ambt Goch.
Op een van de vorige pagina's zagen we dat ook Ferbers kopie van de grensbeschrijving uit 1436 uit die tijd (1540) stamt. Het lijkt alsof men in Afferden met die beschrijving een flinke claim in het omstreden gebied wilde vastleggen, die zowel Siebengewald als het het Pleeseveld omvatte. In 1552 is dat laatste bevestigd, maar Siebengewald is uitdrukkelijk aan het Ambt Goch toegekend.

De kaart is hier vrij groot afgebeeld om nog wat te kunnen herkennen. Hij is vanuit Gochs perspectief getekend, met het westen boven. Aan de bovenrand loopt de Maas, en links, ook min of meer horizontaal, lopen de Leygraaf en de Horsterbeek die samen als Eckeltsebeek langs Bleijenbeek naar de Maas stromen.
Op deze kaart is Afferden vrij klein weergegeven, binnen de bruin-groene rand. De woningen in de heide bij de Gaesdonck worden niet binnen Afferden gerekend, hoewel ze daar volgens het verdrag van 1552 wel terechtkomen. Hetzelfde geldt voor de Eckelt, waarvan de vier slagen keurig ingetekend zijn. Dat het Groot-Pleeseveld onderaan, ook met een bruine rand, bij Afferden hoorde was kennelijk niet omstreden, maar verder wordt de grens ver van de Gaesdonck (midden onder) gehouden. Het contrast met de Afferdse grensbeschrijving van 1436 in de copie van 1540 is enorm. Het verdrag van 1552 lijkt dus een compromis tussen de aanspraken van beide zijden.
Op de kaart staan vrij veel namen, waarvan vele ook in de tekst van het verdrag voorkomen. Een voorlopige ontcijfering verschijnt als men met de muis over de tekst gaat.