Sevengewalt - Zevenghewaet
De Geschiedenis van Siebengewald

Inwoners in de 19de eeuw:
De kerkboeken van Afferden en Siebengewald

Na een onderbreking van 10 jaar, als de Fransen de kerkboeken sluiten en de burgelijke stand invoeren, begint de pastoor van Afferden in 1808 weer met het optekenen van doop, trouwen en begrafenis. Gelukkig zet hij ook de traditie voort om de woonplaats van de betrokkenen nader te omschrijven, zodat we de "Siebengewalders" er weer uit kunnen halen.
Na 1821 komen hier ook de inwoners uit Plees bij, de bewoners van de Augustinusweg die in 1817 bij Nederland zijn gekomen. De grens tussen de parochies Hassum en Afferden wordt na 4 jaar aangepast aan de staatkundige veranderingen. Maar we zien dat de Siebengewaldse dopen pas na 1823 in aantal toenemen.
Dan blijft de situaties ongewijzigd tot 1864, als de kerk in Siebengewald klaar is en pastoor Van Kessel van de nieuwe parochie St. Jozef zijn kerkboeken opent.

De Siebengewaldse boeken en de Afferdse tot 1864 zijn gefotografeerd en geindexeerd op achternamen. Het ging mij te ver honderden foto's on line te zetten, maar als iemand op basis van onderstaande lijsten een kopie van een inschrijving wil ontvangen stuur ik die graag electronisch toe. (h.borkent at sevengewalt.nl)
Het gaat om de volgende bestanden:

Hierbij zijn dezelfde regels van openbaarheid gevolgd die de burgelijke stand hanteert: geboorten tot 100 jaar geleden, huwelijken tot 75 jaar en overlijdens tot 50 jaar.
De overeenkomstige inschrijvingen in de burgelijke stand zijn na te zoeken in het gemeentearchief van Bergen, het Streekarchief in Venray en het regionaal Historisch Cenrum in Maastricht. In Venray liggen ook afschriften van de kerkboeken van voor 1800.