Sevengewalt - Zevenghewaet
De Geschiedenis van Siebengewald

Werkgroep Siebengewalds Archief

In 2017 was het 200 jaar geleden dat (het toenmalige) Siebengewald toegevoegd werd aan de gemeente Bergen en dus ook aan Nederland. We hadden bij die gelegenheid het resultaat willen presenteren van het onderzoek dat we uitvoeren naar vroegere inwoners van Siebengewald en de huizen waarin ze woonden. Dat is niet gelukt. Er ging veel tijd zitten in het inventariseren met behulp van burgerlijke stand, kerkboeken, bevolkingsregisters, kadastergegevens, oude foto's en persoonlijke gesprekken.
Er is besloten dat het handiger is het resultaat gespreid te publiceren, en niet te wachten tot alles klaar is en we in 2020 een te dik en te duur boek kunnen uitgeven. Het is toch realistischer het dorp in drie buurten op te delen en de drie delen afzonderlijk te publiceren.
In plaats daarvan is er in 2017 een brochure gemaakt waarin het lot van Siebengewald voor, tijdens en na de Franse tijd beschreven is. Hierin wordt duidelijk gemaakt wat er klopt van de verhalen over grondruil en kanonschoten bij het vaststellen van de Pruisisch-Nederlandse grens in 1817. De brochure is nog te koop voor 5,-.

In 2018 is dan toch het eerste deel van de drie beoogde boeken gereed gekomen.
Op zondag 1 juli 2018 is in MFC De Klaproos in Siebengewald "Historisch Siebengewald, huizen en bewoners voor 1950, Deel 1, het Dorp" gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door oud-burgemeester Klaverdijk.
Het zijn 400 pagina's geworden met een beschrijving van de huizen in het centrum van het dorp, binnen de Flierayseweg en de Pannenweg.
De verkoop verliep boven verwachting goed, zodat we een aantal keren hebben laten bijdrukken. Er zijn op dit moment nog enkele exemplaren in voorraad.

In mei 2019 is Deel 2 verschenen, dat het noordwestelijk buitengebied beschrijft; van Pannenweg en Ottenskamp tot aan de grens met Heijen. Het boek, weer 400 pagina's, was uitverkocht, maar inmiddels hebben we ook van dit deel weer enkele boeken voor de verkoop..

Ruim een jaar later, in september 2020, was ook het derde deel klaar. Dit deel is gewijd aan buurtschap de Groote Horst, in Siebengewald meestal de Hei genoemd. Deze buurt is eind 19de eeuw ontstaan rond een soort kolonie, waar Groesbeekse bezembinders en rondtrekkende handelaren zich vestigden. De buurt trok vervolgens ook niet-Groesbeekse families. Ook van dit deel zijn nog boeken te koop.
Alle boeken kosten 20,- per stuk.
Tegelijk met deel 3 verscheen er een supplement met een namenregister op alledrie de delen en enkele correcties en aanvullingen op de eerste twee delen. We zullen de correcties, ook die van deel 3, bijhouden in een pdf-bestand dat hier te downloaden is.

En om het af te ronden hebben we een cassette laten maken waar de drie boeken en het supplement in passen. Iedereen die de drie delen heeft kan deze cassette gratis afhalen. Zie onze facebook-pagina.

Terug naar Werkgroep Siebengewalds Archief